Een goede speech mag niet ontbreken

speech 21 diner

21 Diner Speech

Het is zover, je hebt een 21 diner. Jij bent zo dapper om te gaan speechen! Een speech geven is misschien wel een van de mooiste dingen die je kan doen om jouw vriend of vriendin te laten weten wat jullie vriendschap betekent. De ene persoon vindt het makkelijk om te speechen en schudt er zo een uit z’n mouw. Voor de ander kan dit knap lastig zijn. Dit begrijpen wij maar al te goed. Want wat ga je precies vertellen, op welke manier en hoe lang? Op deze pagina lees je tips en kan je inspiratie bekijken om een prachtige speech te schrijven voor het 21 diner. Onderaan dit artikel vindt je een voorbeeldspeech als vriend(in) of als ouder. 

Wie geeft er een speech?

Het is handig om als eerst te bepalen wíe er gaat speechen. Ben je met een vriendengroep uitgenodigd voor een 21 diner? Dan is het leuk om de speech te verdelen zodat er meerdere mensen wat kunnen vertellen over de jarige. Heb je nog nooit een speech gegeven? Dat maakt helemaal niks uit! Het is al lang leuk dat je op het idee bent gekomen om er een te schrijven! Vaak worden er op 21 diners verschillende vriendengroepen uitgenodigd dus hoor je op een avond diverse soorten speeches. 

Inhoud

Maar wat ga je nu in hemelsnaam vertellen in die speech? Soms is er te veel te vertellen en moet je keuzes maken. Het is slim om een aantal bouwstenen te gebruiken. Zo weet je precies wat je in gaat zeggen. Zoek foto’s op van jou en de jarige. Denk aan herinneringen die jullie samen hebben en vraag verhalen uit bij andere vrienden, familie of kennissen. Misschien hebben jullie vroeger samen wat meegemaakt of wil je wat vertellen over de eerste ontmoeting? Als je dit verzameld hebt is het handig om dit te noteren om hier op te kunnen voortborduren. Op het 21 diner is het niet erg om soms iets over het randje te gaan, dat hoort erbij!

Een goed begin van een goede speech

Tijd om te beginnen. Een goede speech begint met een mooie opening. Dit kan bijvoorbeeld een wens zijn naar de jarige of een leuke anekdote. Daarnaast is het fijn om een rode draad te volgen. Zo houd je de aandacht van de gasten vast. Het is natuurlijk te gek als je de rode draad koppelt aan het thema van het 21 diner.

Een goed slot 

Wat is een goede slotzin? “En nu wil ik graag het glas heffen” of “ik wil graag proosten op deze vriendschap en alles wat nog komen gaat”. Misschien wil je eerst nog wat zeggen over je cadeau? Een goede slotzin is van belang om het einde van de speech goed af te sluiten. Vaak is het zo dat wat je aan het einde vertelt het beste blijft hangen. Vertel daarom bijvoorbeeld waarom jullie vriendschap zo sterk is. Wat gun je de jarige nog de komende jaren? Of blik terug op een van de mooiste momenten van jullie samen. 

Lengte speech

Een snelle spreker spreekt 160 woorden per minuut. Een gemiddelde spreker ongeveer 130 woorden en langzame sprekers zo’n 100 woorden. Ga bij jezelf na of jij snel, gemiddeld of langzaam spreekt.  Tel het aantal woorden dat jij in je speech hebt verwerkt en deel dit door het gemiddelde spreektempo. Heb je bijvoorbeeld 1200 woorden en ben je een snelle spreker dan deel je 1200 door 160 dan duurt jouw speecht ongeveer 7,5 minuten. Het is handig om voorafgaand aan het 21 diner even te polsen hoeveel tijd iedereen krijgt die de uitnodiging om een speech te geven heeft geaccepteerd.  

Oefen je speech! 

Oefening baart kunst! Schrijf de speech op tijd en mocht je het spannend vinden dan is het fijn om nog een aantal keer te oefenen voor je daadwerkelijk de speech gaat geven. Ga je met meerdere personen naar het 21 diner dan kun je de speech met elkaar oefenen. Zoek de stopwatch functie op je telefoon en bekijk hoe lang de speech ongeveer gaat duren zodat je tijdens het diner precies goed uit zal komen. 

Geloof in jezelf! 

Misschien kijk je er wel heel erg tegen op om te gaan speechen.  Het is namelijk best lastig als je dit nooit doet. Toch moet je in jezelf blijven geloven en het eindresultaat (een blije vriend of vriendin) goed voor ogen hebben. Wanneer je het uiteindelijk gedaan hebt kun je trots op jezelf zijn en misschien word jij wel koning(in) speechen! Zet ‘m op! 

Nog wat laatste tips

Met deze laatste tips moet jouw 21 diner speech wel een groot succes worden. Er zal lang worden nageklapt en jouw speech wordt het gesprek van de avond. 

  • Gebruik veel humor tijdens de speech
  • Spreek uit je hoofd of zet steekwoorden op een aantal kaartjes
  • Maak gebruik van de ruimte waarin jullie je bevinden
  • Gebruik ook non-verbale communicatie zoals handgebaren
  • Wees jezelf en bedenk dat het een feestje is en je leven er niet vanaf hangt

Voorbeeldspeech 21 diner namens vriend of vriendin

We kregen veel vragen over een voorbeeld speech. Graag helpen we jullie hiermee. Dit voorbeeld is gemaakt door vrienden en vriendinnen van de studentenvereniging. De speech is opgedeeld in leuke momenten die zij samen hebben meegemaakt maar er staan ook leuke en gekke eigenschappen van de jarige in. Binnenkort zullen wij op onze website een voorbeeld plaatsen! 

Opening speech

Lieve, geweldige en zorgzame Peter en Aniek (ouders)! Allereerst wil ik jullie van harte bedanken voor de gastvrijheid, het lekkere eten en de gezellige sfeer! Familie en vrienden, vandaag zijn wij allen bijeen voor het verjaardagspartijtje van onze blonde vriendin Sophie. 2 jaar geleden kwamen wij bij dit nieuwsgierige aagje op de studie.

Na een half jaar hadden we nog nooit gehoord van deze negerliefhebber. Tot op een avondje ze mee uitging. Onze kleine sebbie introduceerde haar in de groep. Dit komt omdat zij beide in het gevangenisgebouw wonen genaamd de Ravel. Sindsdien is onze choker chick er elke week vrolijk, want ze wil nooit iets missen bij en zij een belangrijk deel uit gaan maken van de vriendengroep.

Ons Sophietje is een belangrijke schakel geworden in het wilde Utrecht. Geen jongen, kroeg en portfolio meer veilig voor haar. Om het gevarieerde leven van ons groot voetige blondje in het bruisende Utrecht in kaart te brengen, hebben wij het leven van Sophie in verschillende fases opgedeeld. 

Lid van de pussyclub

Wat zeker verteld moet worden, wat de meesten hier aan tafel wellicht niet weten, is dat onze lieve, onschuldig ogende grootvoet, aanvoerder is van de pussyclub. Ik hoor de meesten nu denken? De pussyclub? Wat houdt dat in? Dat lieve dames en heren, zal ik u haarfijn uitleggen.

Het begon allemaal op een zwoele zonnige zomeravond op het mooie Rhodos in Griekenland. Het was slechts de tweede avond toen onze blonde ernstig ziek werd. En nee dan heb ik het niet over de rauwe hamburgers, maar over iets veel ergers. Het pussysyndroom, ook wel afhaakerytus genoemd, sloeg hard in bij haar. Ze besloot niet mee te gaan op stap.

Verder in de week resulteerde dit in meer halve laffe borrelavondjes en colaatjes tijdens het uitgaan. Het was moeilijk voor ons en we hadden het er erg lastig mee. Een vriendin om zo een jonge leeftijd als zo ernstig ziek. Het was moeilijk maar we gingen verder met ons leven. Net toen we het hadden geaccepteerd, sloeg het noodlot toe. Onze zieke vriendin nam nu ook anderen mee in haar afhaakgedrag. Lisan en Richard gingen ook niet meer met ons mee. Zo zag de aanvoerder van de pussyclub het licht. 


voorbeeld speech 21 diner

Sjaak afhaak

Goed, we hoopten natuurlijk dat we deze verschrikkelijke ziekte achter konden laten op het inmiddels verdoemde eiland. Maar niets was minder waar. Ook in Utrecht leerden we: als je afhaken zegt, zeg je Sophie We begonnen onze blonde vriendin steeds minder te zien op borrels, feesten en andere activiteiten.

Als ik een euro kreeg voor elk smoesje wat ik de laatste tijd heb moeten aanhoren, was ik nu rijk geweest en had ik communicatiemanagement niet hoeven afmaken. Het meest benoemde smoesje is wel het smoesje van het portfolio: ‘Nee, morgen moet ik echt aan mijn portfolio’. Terwijl jij en ik allebei net zo goed wisten dat je het uit zou stellen en pas de nacht van te voren zou maken, zwaar onder invloed van elke leerpil die je je maar kunt bedenken.

Maar goed dames en heren, het is nu duidelijk. Soph is goed in sjaaken. Ik, samen met mijn vrienden uit Utrecht, hoop de echte Soph nog eens terug te zien. Maar wellicht is teveel gevraagd. 

Fitgirl

Fitgirl Sophie Ja ja, ook Soph moest eraan geloven nadat al haar vrienden fanatiek aan het sporten waren geslagen in de sportschool. Elke ochtend een bezoekje brengen aan de de gym op de croeselaan hoort er voor Soph nu helemaal bij. Hier werkt zij zichzelf helemaal in het zweet samen met Charlot.

De sportschool is inmiddels haar tweede thuis geworden en niet meer weg te denken uit haar drukbezette leventje. Niet alleen in de sportschool staat Soph flink te zweten maar ook op het volleybalveld laat zij zien wat ze allemaal in huis heeft. Als de topspeler van haar team laat zij haar rivalen alle hoeken van het veld zien. Maar bij de fitgirl levensstijl die Shop oh zo ambieert hoort natuurlijk ook het opletten wat je allemaal naar binnen schuift. Genieten dat doet Soph 100%. Een paar biertjes hier en een avondje MC Donalds daar, brengt alleen af en toe de doelen een beetje in gevaar. 

Drukke Sophie

De agenda van Sophie staat altijd helemaal volgepland, PR-Commissie, bestuur, werk, school, vrienden, afspraakjes alles staat erin. Hard werken dat is wat Soph graag doet. Echt stil zitten is niet voor haar weggelegd. Dit jaar hard gewerkt om je P te halen, een bestuursjaar te doen, tijd vrij maken voor je vrienden en je commissie. Een groot verschil met het eerste jaar, waar ze zichzelf vooral bezighield met feestjes, vrienden en familie. Haar schoolwerk voor zich uitschoof en de instelling was ach ik kan het toch nog herkansen. Niet alleen op gebied van school en werk is Soph serieuzer geworden. Ook in de liefde gaat het tegenwoordig maar al te goed, met Joris aan haar zijde staat haar een geweldige toekomst te wachten. Met veel gezelligheid en 

School

Sophie op school, wat een drama het afgelopen jaar met haar docent Marketing, Lars van Veldhoven. Keer op keer je Destep-analyse opnieuw maken en vervolgens weer een maand op een mailtje van Lars wachten. Toch wel een beetje stressen zo op het einde van het jaar. Had je je Propedeuse nou maar in een keer gehaald.

Om je voor te bereiden op tentamens lekker op tijd beginnen in de UB samen met je vrienden, dat zat er helaas niet altijd in. Uitstellen dat is wat Soph goed kan. Een avondje van tevoren nog even snel een verslag afmaken. De hele nacht door om het vervolgens net op tijd in te kunnen leveren. Hoe doet Soph dat nou toch elke keer, de hele nacht door? Ja ja van een beetje ritalin is Soph niet vies. De beste manier om je toch even wat beter te concentreren. Gelukkig heeft het geholpen en kan Soph na twee jaar met trots zeggen haar Propedeuse te hebben gehaald. 

Social Sophie

Sophie, een dag heeft 24 uur. En deze 24 uur bestaan voor jou voor de helft uit het gebruiken van je telefoon. En wat doe je nou eigenlijk op dat apparaatje? Met je vrienden uren lang Whatsappen? Of doe je dit liever met American Football Players? Nee lieve Soph, er zijn meer dingen op de wereld dan alleen die telefoon van jou. Denk bijvoorbeeld is aan kleine kinderen in Afrika die niet eens weten hoe ze het woord telefoon moeten spellen. Wij vrienden raden jou aan je telefoongebruik drastisch te verminderen om erger te voorkomen. Zodat we je volgend jaar niet social Sophie moeten noemen maar breimuts Sophie. De tijd die je bespaart met telefoneren kun je wellicht stoppen in het lezen van een boek, misschien is LION een leuk boek? 

Nieuwsgierige Sophie

WOW!!! Soms, om gek van te worden hoe nieuwsgierig jij bent! Maar is dit nou een goede of een slechte eigenschap? Door de komst van social media zou je denken dat deze eigenschap dagelijks bevredigd wordt, want je kunt zonder problemen in het leven van een andere mensen kijken. Toch vind jij het nogal te leuk om ons naar de meest random shit te vragen. Wij als vrienden kunnen daar soms ook enorm om lachen….. Wie heeft wie geregeld? was het lekker? Had hij een grote? Mag ik ook een keer een ritje maken? De gekste vragen komen wekelijks voorbij…. Jij blijft voor ons voor altijd ons nieuwsgierig aagje… ☺ 

Sophie bij studievereniging Lef

Jouw liefde bij Lef begon als lid van de reiscommissie. Hier kon jij al je avontuurlijke skills kwijt. Reisjes naar Krakau, Texel en natuurlijk naar Frankrijk, de sneeuw in…. Maar de reiscommissie was niet genoeg, jij wilde meer! Je nam plaats in het bestuur. En wel als voorzitter van de PR-commissie. Elke week 10 feuten aansturen en zorgen dat er shit geregeld werd. En dat deed je goed. Door je sociale vaardigheden, organisatievermogen en leidinggevende skills wist je het allemaal tot een succes te brengen. Van netwerkborrels tot gastcolleges en bezoeken aan bedrijven. Door jou hebben vele studenten een kijkje kunnen nemen in de wereld van het netwerken. We zijn langs geweest bij bedrijven als de NOS, Vice, SurpriseMe en Ikea. Dit zijn geweldige prestaties waar jij enorm trots op mag zijn. 

Lieverd, we zijn blij dat je hier de stabiliteit in hebt kunnen vinden van een veilige en gezellige thuishaven en dat je je nu kan focussen op jouw loopbaan en ontwikkeling. 

Dus lieve dames en heren, laten we allemaal een keer het glas heffen en proosten op onze Sophie!