speech 21 diner

Schrijf de beste 21 diner speech – 7 tips

Een 21 diner is niet compleet zonder een denderende speech van de jarige (en enthousiaste gasten)! Begrijpelijk dat niet iedereen daar even comfortabel mee is, maar het maakt het wel allemaal wat persoonlijker. Met voldoende voorbereiding hoef je je nergens zorgen om te maken. Wij zetten een aantal handige tips voor je op een rijtje. Zo maak jij de beste 21 diner speech!

Tip 1: Begin sterk

Allereerst begin je met een sterke opener. Denk hierbij aan een leuke anekdote of grapje gerelateerd aan het thema of de uitnodiging. Als je als gast een speech houdt, is het belangrijk om de jarige te betrekken in je openingszin.

Tip 2: Houd het kort en krachtig

Een speech hoeft niet lang te zijn. Probeer tussen de 5 en 8 minuten te blijven. Zo behoudt je de aandacht van je publiek en houd je iedereens aandacht erbij. Een vlotte spreker spreekt ongeveer 160 woorden per minuut. Langzamere sprekers spreken gemiddeld 100 woorden en gemiddelde sprekers 130 woorden per minuut.

Schrijf je speech daarom uit en deel het aantal woorden door de hoeveelheid woorden jij in een minuut denkt te spreken. Uiteraard kun je ook gewoon een timer gebruiken om je 21 diner speech te timen.

Tip 3: Oefen je speech

Het is extra tof om een speech te doen zonder dat je deze van een briefje afleest! Oefen je speech daarom van tevoren om het zo wat spontaner te laten lijken. Uiteraard kun je als gast de speech met elkaar oefenen en zorgen dat niet iedereen hetzelfde zegt.

Tip 4: Gebruik humor

Humor wordt bijna altijd wel gewaardeerd! Vooral als het publiek je vrienden zijn, is het slim om een paar “inside” jokes in je speech te verwerken. Deze moeten uiteraard wel in zekere zin met de jarige te maken hebben. Als jarige zelf ben je uiteraard helemaal vrij om te grappen over wie of wat je maar wilt!

Tip 5: Maak gebruik van de ruimte en het thema van het feestje

Probeer inspiratie te halen uit de ruimte en het thema van het feestje. Dat is niet altijd mogelijk, maar als het thema bijvoorbeeld reizen is, is het slim om wellicht wat ervaringen naar boven te halen in een bepaald land waar je met vrienden was.

Tip 6: Blijf kalm

Voor velen makkelijker gezegd dan gedaan, maar je hoeft je nergens zorgen om te maken. Je speech hoeft niet feilloos te zijn. Door kalm te blijven kun je de speech beter over laten komen en zorg je dat je geen stukken mist. Een goede voorbereiding helpt je uiteraard om kalm te blijven.

Tip 7: Sluit sterk

Als je een vriendengroep hebt waar je elkaar graag roast, kun je er haast vanuit gaan dat dit ook tijdens speeches gaat gebeuren. Toch is het wel zo fijn om met aardige woorden af te sluiten nadat je de jarige of bepaalde gasten verbaal voor schut heeft gezet. Zo hebben mensen gelachen, maar wordt de speech op een prettige manier afgesloten en is het duidelijk dat het een luchtige speech is. Bedank mensen bijvoorbeeld voor je cadeaus of het lekkere menu!

Inhoudsopgave