Als je tijdens het 21-diner allemaal lekkere én gezonde gerechten wil serveren, dan zijn dit vijf tips waarmee je een diner vol gezonde voedingsstoffen op tafel zet:

1.     Zo maak je in een handomdraai een gezond voorgerecht

Carpaccio is niet moeilijk om te maken en een fantastisch voorgerecht voor het 21-diner. Het is bovendien nog gezond ook. De klassieke variant met pijnboompitten, rucola en Parmezaanse kaas maak je nog gezonder door voor geiten- of schapenkaas te kiezen. Een gezonde dressing maak je van olijfolie, citroensap, peper en zout.

Voor de vegetariërs kun je van bietjes carpaccio maken. Bietjes zijn ontzettend gezond. Ze bevatten veel verschillende vitamines en mineralen. Ook vind je in bietjes betaïne en betanine. Beide stoffen zijn heel goed voor je lever en cellen.

2.     Gezonde hoofdgerechten: keuze genoeg

Kies als hoofdgerecht rundvlees, lamsvlees of wild. Dat zijn allemaal gezonde keuzes voor je 21-diner. Haal het vlees vers en onbewerkt bij de slager, dan weet je zeker dat jij en je gasten enkel gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen.

Als bijgerecht kun je kiezen voor zoete aardappel, want deze bevat minder koolhydraten en meer van bepaalde voedingsstoffen dan de gewone pieper. Lekker is gepofte zoete aardappel uit de oven met een sausje van Griekse yoghurt en bieslook.

Een feestelijk en gezond groentegerecht bestaat uit verschillende gegrilde groenten. Gebruik je kokosolie om de groenten te grillen, dan levert dat gezonde MCT-vetten op.

Met lekkere kruiden als basilicum en oregano geef je het gerecht een lekkere smaak en voeg je nog gezonde voedingsstoffen toe.

Ga je voor vis, dan is zalm een erg gezonde keuze. Deze vissoort bevat niet alleen eiwitten, maar ook gezonde omega 3-vetzuren. Maak pakketjes van zalm met knoflook en citroen in de oven. Dan heb je een heerlijke zachte vis bij het diner.

Een feestelijk vegetarisch hoofdgerecht bestaat uit gevulde courgette of aubergine met lekkere groenten en zachte geitenkaas. Ook feestelijk is een quiche met broccoli, brie en cashewnoten.

Of wat dacht je van een Indiase curry met zoete aardappel, doperwten en champignons? Je geeft dit gerecht een prachtige gele kleur door er kurkuma ofwel geelwortel aan toe te voegen.

Kurkuma bevat een heel gezond stofje: curcumine. Om hiervan een effect te merken, heb je echter het kurkuma supplement nodig. In het poeder uit de supermarkt vind je slechts een fractie van dit ultragezonde stofje.

3.     Feestelijke watertjes

Schenk bij je 21-diner feestelijke watertjes als gezonde drankjes. Je kunt heerlijke fruitmixen maken om een karaf water van een vrolijk kleurtje en een lekker smaakje te voorzien.

Denk aan een citrusmix van schijfjes citroen, limoen en sinaasappel. Ook lekker is een combinatie van aardbeien en munt. Dan kun je ook nog denken aan meloen en munt. Of kies voor fris met komkommer en citroen. Maak zeker ook je eigen combinaties voor een fleurig geheel op tafel.

4.     Heerlijk dessert

Griekse yoghurt met walnoten en honing is een regelrechte traktatie en een heerlijk dessert voor je 21-diner. Bovendien is het heel gezond. Griekse yoghurt met 10 procent vet smaakt heerlijk romig en is rijk aan gezonde vetten en eiwitten.

Walnoten bevatten omega 3-vetzuren, die je brein een boost geven. Rauwe honing  ̶  dus de koud geslingerde variant  ̶  levert gezonde enzymen, vitamines en mineralen. Dat is nog eens gezond smullen!

5.     Koffie met gezond lekkers

Serveer zwarte koffie of koffie met plantaardige melk, want dat is zacht voor de darmen. Geef er een paranoot met een jasje van donkere chocola bij. Paranoot is een topleverancier van selenium en ook zink vind je volop in deze gezonde noot.

Donkere chocola met minimaal 85 procent cacao staat bol van de antioxidanten en andere gezonde stoffen die je blij maken en je cellen beschermen. Dat maakt deze combinatie tot een lekkere en ultragezonde laatste gang van je 21-diner.